Kocatepe Turizm Araştırmaları Dergisi, Türkçe ve İngilizce olarak yazılmış çalışmaları yayınlamak üzere kabul etmektedir.
Dergiye makale yüklemesi yapılırken, makale dosyası Word formatında olmalı ve yazarlara ait tüm bilgilere makalenin ilk tanıtım sayfasında yer verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, yazarlara ait kişisel bilgiler (Ad-soyad, unvan, kurum bilgileri, mail adresleri ve Orcid (orcid.org) numaralarını) sistem üzerinden de tek tek eklenmelidir. Makalenin diğer sayfalarında yazarlara ait herhangi bir bilgiye yer verilmemesi gerekmektedir.
Dergiye ulaşan yazılar, öncelikle editör ve yayın kurulu tarafından yapılacak ilk değerlendirmeden sonra derginin yayın ilkelerine uygun bulunursa konu ile ilgili hakemlere (en az iki hakeme) gönderilir.
Yazarlar, hakemlerden gelen düzeltme istekleri doğrultusunda gerekli düzeltmeleri yaparak yazıları en geç 15 gün içerisinde sisteme yüklemelidir.
Düzeltmeden sonra talep edilmesi halinde yazılar hakeme tekrar gönderilir, hakem değerlendirmesinden sonra, ilgili makale dergi yönetiminin onayı ile yayınlanır.
Dergiye gönderilen makalelerde özet kurallarına göre yazılmış Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır. Ayrıca Türkçe çalışmalarda yazım kurallarında belirtilen şablona uygun olarak genişletilmiş İngilizce özetin de sunulması gerekmektedir.
Kocatepe Turizm Araştırmaları Dergisi’ne yayınlanması için gönderilen makalelerin inceleme ve yayın süreci sırası ile şu aşamalardan oluşmaktadır:
- Her makalenin, derginin amaç ve kapsamına uygun olup olmadığı editör(ler) tarafından incelenmektedir. Makalenin derginin amaç ve kapsamına uygun olmaması durumunda, makale değerlendirmeye alınmaz ve direkt olarak reddedilebilir.
- Derginin amaç ve kapsamına uygun olan makalelerin yazım kurallarına uygun olup olmadığı derginin yazı işleri bölümü tarafından kontrol edilir ve eğer yazım kuralları uygun değilse düzeltilmesi için bu aşamada tekrar yazara gönderilerek, ilgili makalenin derginin yazım kurallarına uygun hale getirilmesi hatırlatılarak tekrar dergiye gönderilmesi talep edilir.
- Yazım kuralları uygunluğundan geçen makalelere, editör/ler tarafından en az iki tane olmak üzere makale konusuna göre hakem atanır.
- Hakemler makaleyi; aynen kabul edebilirler; az bir değişiklik ile kabul edebilirler; önemli değişikliklerle kabul edebilirler veya doğrudan reddedebilirler.
- Hakemlerin makale ile ilgili değişiklik talebi olması durumunda, ilgili makale hakem raporları ile birlikte yazar/yazarlara tekrar gönderilerek hakemin istediği düzenlemeleri yapması istenir.
- Eğer hakem düzeltme istediği makaleyi tekrar görmek istemişse, ilgili makale tekrar düzeltmeleri görmek isteyen hakeme gönderilerek nihai kararı vermesi beklenir.
- Hakemin düzeltme talep ettiği ancak makaleyi tekrar görmek istemediği bir makalenin düzeltmelerinin yapılıp yapılmadığı editör(ler) tarafından kontrol edilir ve editörün onayı ile yayınlanması için yayımlanma sürecine girer.
- Makalenin hakemler tarafından yayına uygun bulunması durumunda, makale dizgisi yapılarak son kontrol için yazar/yazarlara bildirim yapılır.
- Editör(ler), gerekli görmesi halinde, tüm süreçleri geçerek dergide yayına hazır hale getirilen makalelerin, orijinalliğinin derginin etik standartlarına göre denetlemesini (gerektiğinde ilgili intihal programları da kullanmak vasıtasıyla) yapma yetkisine sahiptir. Bu süreçten geçemeyen makaleler tekrar yazara gönderilir ve durum hakkında bilgilendirilerek gerekirse belirtilen ilkelere göre makalenin tekrar düzenlenmesi istenebilir.
- Makalenin yayınlanacağı sayı ve tarih konusunda yazar/yazarlar bilgilendirilir.
- Eğer makalenin yayın süreci tamamlanmış ama derginin baskı/yayınlanma zamanı gelmemişse, istemeleri halinde, yazar/yazarlara ilgili makalenin derginin hangi sayısında yayınlanacağına dair editör imzalı yazı gönderilebilir.
- Dergide makale değerlendirme sürecine katkı veren hakemlerin isimlerine, derginin yayınlandığı her sayıda “Bu Sayının Hakemleri” başlığı altında yer verileceği gibi, hakemlere, talep etmeleri halinde resmi yazı da (makale hakemliği hakkında) gönderilir.